Anunci del mapa de tests de la COVID-19 (Catalan)

COVID 19 MapAvui llancem un mapa participatiu per ajudar la ciutadania a documentar la seva experiència amb els tests de la COVID-19: si ha aconseguit o no un test quan n’ha buscat. Una de les idees fonamentals de Safecast és que tothom ha de tenir accés a informació fiable i precisa per prendre decisions sobre la pròpia seguretat i la d’amics i familiars.Vam començar a publicar dades sobre radiació i qualitat de l’aire obtingudes mitjançant proveïment participatiu (crowdsourcing) amb l’objectiu d’oferir una font d’informació fiable i independent sobre aquests riscos. La COVID-19 ja està tenint un impacte devastador en la població d’arreu del món.La ciutadania s’ha de preparar per al que pugui succeir i, per fer-ho, necessita disposar d’informació adequada. També creiem que ha de poder accedir fàcilment als tests per tenir garanties sobre la pròpia salut i seguretat i per ajudar-la a prendre les millors decisions durant aquesta emergència global.

Tanmateix, en aquests moments, en molts llocs del món la informació oficial sobre els tests de la COVID-19 és ambigua i incompleta, i la ciutadania depèn exclusivament de fonts d’informació oficial que pot no ser ni pertinent ni fiable. Atès que els kits de tests no han arribat on calia, que s’han lliurat kits incomplets, que els processos d’aprovació són excessivament complicats i que es donen casos de favoritisme i discriminació, s’ha fet palès que hi ha una bretxa entre la disponibilitat de tests que proclamen alguns governs i el nombre de tests realment disponibles. Aquesta situació ens recorda de manera inquietant la que es va viure al Japó després del març del 2011, que hem tractat a fons aquí [en anglès]. Amb l’ajuda i la informació aportada per persones d’arreu del món, esperem que aquest mapa comenci a reflectir amb més precisió la relativa dificultat a l’hora d’obtenir el test en diverses regions.En proporcionar una font d’informació alternativa i fiable de proveïment participatiu (crowdsourcing), volem que aquest mapa esdevingui una eina útil per canalitzar millor els recursos i exigir responsabilitats a governs i autoritats.

El mapa es troba aquí: covid19map.safecast.org

(Aquí [en anglès] expliquem amb més detall per què hem creat el mapa i hi reproduïm les històries sorgides arran d’aquest projecte.)

Com utilitzar aquest mapa:

  1. En el menú hi veuràs les opcions «Test denegat», «Test no disponible» i «Test realitzat», que es corresponen amb els colors del mapa. Per veure la informació amb més claredat, pots activar i desactivar aquests marcadors.
  2. Per trobar llocs concrets, pots apropar-te i allunyar-te clicant al mapa o bé utilitzar la cerca.
  3. Si selecciones un punt en el mapa, et mostrarà els detalls específics d’aquesta ubicació.
  4. Per protegir la confidencialitat dels contribuïdors, les ubicacions mostrades en el mapa s’han ocultat dins d’un radi de 10 km.
  5. Per explicar-nos la teva experiència, selecciona la icona + de color groc i tria l’opció que més s’adeqüi a la teva situació. A continuació, emplena el breu formulari amb la informació necessària.
  6. Totes les contribucions seran de domini públic.
  7. Perquè aquest mapa sigui útil, necessitem que el màxim nombre possible de persones comparteixi la seva experiència. Si coneixes persones a qui els hagin fet el test o que hagin intentat que els el fessin, envia’ls aquest mapa i demana’ls que hi contribueixin.

Advertiments:

  • Atès que les contribucions a aquest mapa es realitzen mitjançant proveïment participatiu (crowdsourcing), no podem verificar l’exactitud de tota la informació ni donar-ne cap garantia. Oferim aquest mapa únicament com a informació suplementària.
  • Les opcions del formulari poden no ser aplicables a qualsevol persona, està fet amb aquesta intenció.No estem intentant crear un mapa de persones que no es troben bé o que creuen que podrien estar malaltes, atès que ja existeixen diversos mapes de símptomes gestionats per professionals mèdics molt més ben preparats per processar aquest tipus d’informació. L’objectiu d’aquest mapa és posar de manifest la disparitat entre el nombre de persones que han pogut realitzar el test i el nombre de persones que no han pogut malgrat haver-ho intentat, i comparar aquestes dades amb les xifres oficials de «tests» realitzats publicades pels governs.

A mesura que vagi evolucionant la situació, actualitzarem i ajustarem aquest mapa, així com les dades que recopilem i mostrem. Aquí [en anglès] trobaràs recursos i altres informacions sobre la tasca que està duent a terme Safecast amb relació a la COVID-19.

* Un agraïment especial als nostres amics d’Ushahidi per proporcionar-nos la plataforma de programari de codi obert que ens permet utilitzar aquest mapa. Si trobes un error de programació o vols ajudar-nos a millorar el programari perquè se’n beneficiïn tots els seus usuaris, consulta la guia de contribució d’Ushahidi. Si trobes un error o vols corregir alguna cosa en l’ús que fem del programari, utilitza aquest repositori de github.

Publicat el 23 de març del 2020 per Sean Bonner

Traduït per Bernat Pujadas

×